Tijdens een bezoek aan Nigeria in november 2000 wil Bart’s zus Jacqueline iets doen voor een jonge, talentvolle tennisser, Candy Idoko, die sinds een paar maanden bij Emmy en Bart in huis woont. Op de vraag wat hij graag zou willen hebben antwoordt Candy zonder een seconde twijfel: ‘school fees for my brothers and sisters’.

The English translation is done automatically by Google Translate. We apologise for possible translation errors.

Zo begint het sprookje, ook voor een van die broertjes, Simon die op dat moment 5 jaar oud is. Hij kan met een donatie van Jacqueline beginnen op de kleuterschool en gaat in 2002 door naar Saint Anna, een goede missieschool in Kaduna. Daar slaagt Simon in 2008 als beste leerling van zijn school voor het toelatings-examen voor de middelbare school.

Simon's familie voor hun huisje in Nigeria 2006
Oktober 2006: Simon, 11 jaar oud in het midden met wit T-shirt, te midden van zijn familie voor hun huisje in Kaduna

Zamani College in het noorden van Nigeria is een middelbare school die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Daar gaan per definitie alle kinderen van gouverneurs, ministers en hooggeplaatste personen naar toe. Het schoolgeld ligt rond de 2000 Euro per jaar. Onbetaalbaar voor Simon, zelfs met ondersteuning vanuit Nederland. Zamani College wordt echter geleid door Mrs. Mohammed, een strenge, maar vriendelijke Engelse dame, getrouwd met een Nigeriaan. Zij is niet alleen begaan met de kinderen Idoko, maar ook zeer onder de indruk van Simons toelatingsexamen en biedt aan hem voor 250 Euro per jaar op Zamani te laten studeren.

Simon doet het ook op Zamani College weer geweldig. Dit is des te uitzonderlijker, want de woon- en studieomstandigheden bij Simon thuis zijn redelijk dramatisch, met een kleine benauwde kamer die met velen gedeeld wordt en vrijwel zonder water of elektriciteit. Daar waar de rijke scholieren van Zamani College na een voedzame maaltijd, in hun grote huizen, vaak onder begeleiding van privéleraren, ’s avonds met kunstlicht hun huiswerk maken, zit Simon thuis na het eten van een kommetje rijst bij het licht van een kaars te studeren. Desondanks slaagt Simon in juni 2014 met vlag en wimpel voor het eindexamen. Zijn onwaarschijnlijke lijst inclusief twee extra vakken laat zes eindcijfers van een negen of hoger zien met daarbij nog twee achten en slechts een zeven voor Engels. Dit is een kopie van zijn eindexamen:

WAEC result Simon Idoko October 2014

De afloop
En hoe gaat dit sprookje van Simon aflopen of met andere woorden, wat zijn zijn plannen voor een vervolgopleiding? Het onderwijssysteem in Nigeria verkeert al jaren in een verregaande staat van ontbinding. Onderbetaalde, corrupte rectoren en leraren hebben alleen oog voor extra inkomsten en niet voor het onderwijzen van welwillende studenten. Nigeria stevent daarnaast af op een burgeroorlog of op z’n minst een zeer onrustige, gewelddadige periode rondom en na de komende presidentsverkiezingen in maart/april 2015. Tel daar de voortdurende aanvallen van Boko Haram bij op en het is duidelijk dat Nigeria geen optimale omgeving is om verder te werken aan een goede toekomst. Vandaar dat Simon de onrust en het geweld in Nigeria wil ontvluchten om in het buitenland verder te studeren.

Met behulp van Mrs. Mohammed en dankzij zijn prachtige cijferlijst is Simon aangenomen op de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) in Kumasi, Ghana waar hij in september 2015 is begonnen met de studie Electronics Engineering Technology. Dankzij genereuze donaties van een aantal individuen zijn er voldoende financiële middelen voor Simon om het eerste studiejaar zonder problemen door te komen.

4991
September 2015: Simon Idoko in zijn studentenkamer in Kumasi aan het begin van zijn studie aan KNUST

Inmiddels is Candy – zijn broer waar het allemaal mee is begonnen – aangenomen als tenniscoach bij een sportclub in Wichita, Kansas in de Verenigde Staten. Hij werkt hard aan het financieren van de studie van Simon in de komende jaren. Het lijkt er sterk op dat Simon’s sprookje een ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’ einde gaat krijgen. We houden jullie op de hoogte.