The English translation is done automatically by Google Translate. We apologise for possible translation errors.
Al vele jaren gaat het met de Nigeriaanse gezondheidszorg bergafwaarts. Officieel subsidieert de overheid het gezondheidszorgsysteem, maar dat resulteert niet in betere zorg voor de lokale bevolking. Sterker nog, het is een compleet fiasco. Dokters en andere gezondheidswerkers worden onderbetaald en zijn derhalve ongemotiveerd, de meeste medische en diagnostische apparatuur is stuk, materialen voor eenvoudige labtesten zijn schaars en het overgrote gedeelte van beschikbare medicijnen zijn van slechte kwaliteit. De chronische electriciteitsproblemen, het watertekort en tekort aan geld leiden ertoe dat de overheidsziekenhuizen en poliklinieken geen goede basisgezondheidszorg kunnen bieden. Enkele privé poliklinieken kunnen dat wel, maar zij zijn voor de meederheid van de mensen veel te duur.
Een van de grotere projecten waar de CO Foundation zich sinds 2000 mee bezig houdt is het managen en runnen van een apotheek met een daaraan verbonden polikliniek. In de afgelopen jaren is deze constructie uitgegroeid tot een eersteklas organisatie waar goede kwaliteit gezondheidszorg wordt geboden.
De polikliniek is goed geoutilleerde met drie spreekkamers, een eerstehulp kamer, een kamer waar dossiers worden opgeslagen, een opslagruimte en twee toiletten. De polikliniek is zeven dagen per week geopend. Gekwalificeerde artsen werken in verschillende diensten om tijdens de openingsuren patiënten te zien. Een internist, een gynaecoloog en een oogarts komen naar Almadina op verschillende dagen in de week om extra service te geven.
De polikliniek heeft een goed uitgerust laboratorium waar veel verschillende testen gedaan kunnen worden: bloed, sputum, urine en ontlasting. Daarnaast heeft het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem een echo apparaat gedoneerd en is er een ECG apparaat aanwezig. In het laboratorium werken een microbioloog, een labtechnicus en een labmedewerker. De aan de polikliniek verbonden apotheek heeft een variëteit aan medicijnen van goede kwaliteit, direct afkomstig van goede geregistreerde farmaceutische bedrijven. In de apotheek werken een hoofdapotheker, diverse apothekers en apothekersassistenten.
De CO Foundation/Almadina polikliniek functioneert als elke andere polikliniek met de uitzondering dat de polikliniek diensten verleend aan zowel betalende als zogenaamde charity patiënten. De betalende patiënten komen naar de polikliniek en worden gezien door een verpleegkundige of een dokter, worden eventueel verwezen naar het laboratorium voor testen en kopen noodzakelijke medicijnen in de apotheek. Zij betalen voor alle diensten in de CO Foundation/Almadina Polikliniek.
De charity patiënten worden op precies dezelfde manier behandeld met als enige verschil dat zij geen rekening hoeven te betalen aan het einde van hun bezoek. In plaats daarvan zorgt de Almadina Polikliniek voor de betaling van de registratie, consultatie, lab testen en medicijnen. Lokale malams in de omgeving van de polikliniek selecteren de behoeftige patiënten: ze worden geselecteerd op basis van klachten en financiële draagkracht waarna zij een groene kaart ontvangen. Met deze kaart kunnen ze gratis gediagnostiseerd en behandeld worden in de Almadina Polikliniek. De meestvoorkomende aandoeningen onder de charity patiënten zijn gerelateerd aan zwangerschap, geboorte en zeer jonge kinderen. Maar daarnaast worden ook de volgende ziektes veel behandeld: malaria, huidziekten, tyfus en luchtweginfecties.
Ter onderscheiding krijgen de commerciële patiënten een witte kaart. Rijkere Nigerianen betalen dus voor de faciliteiten van de CO Foundation apotheek/polikliniek en met deze inkomsten kunnen armere Nigerianen dezelfde zorg gratis aangeboden krijgen, een zogenaamde ‘Robin Hood’ constructie. Op deze manier hebben sinds 2000 ruim 40.000 arme patiënten kwalitatief goede medische zorg ontvangen zonder daarvoor te hoeven betalen.
Een van de belangrijkste tekortkomingen van de apotheek/polikliniek was het gebrek aan 24-uurs zorg voor patiënten die opgenomen dienden te worden. Deze patiënten moesten daardoor noodgedwongen vanuit de CO Foundation polikliniek doorverwezen worden naar slecht georganiseerde en slecht geoutilleerde overheidsziekenhuizen in de buurt. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen waren daarvan de dupe met soms fatale gevolgen. Mede dankzij ruime financiele ondersteuning van stichting Retourschip werd in de loop van 2013 begonnen met de bouw van een kliniek die een mogelijkheid moest scheppen ernstig zieke patiënten op te kunnen nemen. Onder het project ‘CO Foundation kliniek’ kunt u de laatste ontwikkelingen omtrent deze nieuwbouw en het functioneren van het kliniekje lezen.