The English translation is done automatically by Google Translate. We apologise for possible translation errors.
In de afgelopen 20 jaar heeft de CO Foundation – Creating Opportunities projecten opgezet in Nigeria en Ghana. Deze projecten geven organisatorische en financiële ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, armoedebestrijding, educatie en jeugdwelzijn. De projecten zijn gebaseerd op drie belangrijke principes, te weten het gebruik van intrinsieke sterktes van de lokale bevolking, het zorgen voor een duurzame opzet die op termijn zelfvoorzienend is en het voorkomen van overheadkosten in Nederland zodat al het gedoneerde geld voor 100% in Nigeria en Ghana beschikbaar is. Voor verdere informatie verwijzen we u graag naar ander bladzijdes op deze website.
Een van de huidige grotere projecten van de CO Foundation is het Jeugdontwikkelingsproject (ook wel het Youth Development Project) in Ghana. Op verzoek is een volledig Masterplan beschikbaar die alle ins en outs van dit project bevat.
- Situatie-analyse
Een groot probleem in de meeste Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara – en dus ook Ghana – is het feit dat de overgrote meerderheid van de jeugd alleen toegang heeft tot openbare of goedkope privéscholen. Helaas krijgen ze daar zodanig slecht onderwijs dat ze geen mogelijkheden worden geboden om aan de armoede waarin ze zijn opgegroeid te ontsnappen. Na 9 jaar op school te hebben gezeten doen zij eindexamen zonder enig niveau in Engels of wiskunde. Voor ons in het westen nauwelijks voor te stellen, maar hier in Kitase de harde realiteit.
- Executieve functies
De belangrijkste reden voor het slechte onderwijs in de arme lagen van de Ghanese samenleving is het ontbreken van executieve functies – ook wel executieve vaardigheden genoemd – zowel bij de leerkrachten als bij de leerlingen en hun ouders. Hierdoor is er geen bewustzijn over het niveau van het onderwijs dat wordt aangeboden en ontbreken de vaardigheden om er iets aan te doen.
Executieve functies zijn de vaardigheden in je brein die het mogelijk maken dat je rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en kunt focussen op wat belangrijk is. In de literatuur zijn verschillende overzichten bekend. Een daarvan onderscheidt elf vaardigheden met een verklaring die zodanig is opgesteld dat deze voor jongeren te begrijpen is.:
- Respons-inhibitie: nadenken voordat je iets doet.
- Werkgeheugen: informatie in je geheugen houden bij het uitvoeren van complexe taken.
- Emotieregulatie: emoties reguleren om doelen te behalen of gedrag te controleren.
- Volgehouden aandacht: aandachtig blijven, ondanks afleiding.
- Taakinitiatie: op tijd en efficiënt aan een taak beginnen.
- Planning/prioritering: een plan maken en beslissen wat belangrijk is.
- Organisatie: informatie en materialen ordenen.
- Timemanagement: tijd inschatten, verdelen en deadlines halen.
- Doelgericht gedrag: doelen formuleren en realiseren zonder je te laten afschrikken.
- Flexibiliteit: flexibel omgaan met veranderingen en tegenslag.
- Metacognitie: een stapje terug doen om jezelf en de situatie te overzien en te evalueren.
Zwakke executieve functies komen in Nederland onder andere voor bij kinderen met ADHD, autisme en leerstoornissen. Bij de jeugd in Afrika ontbreken ze vrijwel volledig. Als je dus de jeugd in de armere lagen van de bevolking in een land als Ghana op een duurzame wijze wilt ontwikkelen, dan zul je onderwijs en begeleiding moeten regelen die begint bij het aanleren van bovenstaande vaardigheden.
- Huidige activiteiten en ontwikkelingen
Sinds 2017 wordt in samenwerking met een kleine lokale school, de Holy Child Model School, gepoogd om het onderwijs in Kitase te laten richten op het vanaf een jonge leeftijd ontwikkelen van de executieve functies bij de scholieren. Daartoe zijn, mede dankzij de ondersteuning van de Venlose Vastenaktie, een aantal belangrijke activiteiten opgestart. Als eerste is gekeken naar het niveau van de leraren, waarbij bleek dat zij in de meeste gevallen niet over de juiste papieren beschikten en daarnaast ook zelf veel problemen hadden met hun eigen executieve functies. Alle leraren van de school krijgen ondersteuning bij het verder studeren om in ieder geval een aantekening als leraar te halen. Daarnaast zijn en worden cursussen gegeven om hen bekend te maken met de executieve functies en vooral belangrijk, hen te trainen om hun eigen vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast is gezorgd voor veel leermaterialen die aansluiten bij de methode om executieve functies te ontwikkelen bij leerlingen tussen de 4 en de 10 jaar. Zodat bij de leraren die zich bewust zijn van het belang van de vaardigheden, deze over kunnen dragen op de leerlingen. Dit alles met als doel de jongere kinderen in Kitase zodanig te ontwikkelen dat zij veel beter in staat zijn om te leren en zich op die manier kunnen ontworstelen aan de hen omringende armoede.
Heel bewust is ervoor gekozen om eerst investeringen te doen gericht op de ontwikkeling van leraar en leerling met een belangrijke focus op het verhogen van het ontwikkelingsniveau middels het aanleren van executieve functies en het aanbieden van betere leermethoden- en technieken waarmee de kinderen op een fundamenteel andere manier les krijgen.
Inmiddels is dankzij de inmiddels ontvangen subsidie ook begonnen met het renoveren van de Holy Child Model School. De laatste vier klaslokalen aan het eind van het gebouw zijn af en ook al in gebruik. Ook is de watervoorziening geregeld met een ondergrondse tank en mogelijkheden om regenwater op te vangen. Daarmee zijn we al een heel stuk op weg. Ook de andere lokalen hebben muren, een vloer en vooral een goed dak gekregen. Alleen het stucken van de muren en het plaatsen van de deuren en ramen moet nog gebeuren om een groot gedeelte van de school in een goede staat terug te brengen.
Conclusie
Veel goedbedoeld ontwikkelingswerk in Afrika richt zich op het creëren van randvoorwaarden zodat mensen vanuit hun armoede kansen krijgen op een beter bestaan. De CO Foundation – Creating Opportunities heeft in de 20 jaar dat het actief is geweest in Nigeria en Ghana zodanige ervaring opgedaan dat het fundamenteel anders te werk gaat. Niet randvoorwaarden, maar een basale ontwikkeling van het individue door het aanbieden van executieve functies stelt de jonge rurale Afrikaan in staat om een fundament te leggen op basis waarvan informatie en kennis kan worden gebruikt voor het opbouwen van een persoonlijkheid met alle executieve functies intact. Dit zorgt voor een wezenlijk andere mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en zodoende een duurzame ontsnapping uit de onderste lagen van de Afrikaanse samenleving mogelijk te maken.