Voor het eerst sinds 2019 (voor de corona-pandemie) zijn er weer vrijwilligers actief bij de CO Foundation in Ghana. Kiki Severijns (17) en Rhedyn de Geus (16) uit Nederland zijn vanaf 19 maart 2022 werkzaam in Kitase. Hieronder volgt een kort relaas over hun activiteiten:

Wij, Kiki en Rhedyn, verblijven hier sinds 19 maart 2022 voor 7 weken om te helpen op de Holy Child Model school. CO Foundation heeft via een samenwerking al veel voor de plaatselijke school kunnen betekenen. De Ghanese manier van onderwijs kan echter nog veel verbetering gebruiken. Leraren gebruiken een copy-paste methode waardoor de kinderen niet zo gestimuleerd worden om zelf na te denken.

Wanneer je hen een vraag stelt is het lastig voor hen een ‘eigen’ antwoord te bedenken en geven ze enkel antwoord dat ze al een keer hebben gehoord. Ze vertellen bijvoorbeeld wel dat ze soldaat willen worden, maar als je vraagt waarom weten ze het antwoord niet meer, omdat ze het antwoord op deze vraag nooit hebben gehoord. Soms weten kinderen nog ‘to protect people’ te zeggen, maar echt doorvragen lukt niet goed.

Ook op vragen als ‘ Waarom is leren belangrijk krijg je het antwoord ‘I don’t know.’ Leerlingen stellen ook geen nieuwsgierige of kritische vragen zoals in Nederland. Executieve functies, zoals vooruit denken, plannen en organiseren zijn ook lastig voor kinderen opgegroeid in de Ghanese cultuur. Aan de hand van oefeningen, lessen en spellen proberen we de kinderen deze vaardigheden te laten ontwikkelen.

CO Foundation heeft in Kitase ook een voetbalkamp voor FC Action Boysopgezet. In dit kamp verblijven we in een vrijwilligerskamer gelegen in de hechte ‘community’ van de Action Boys Camp. Hier trainen, eten en slapen de fanatieke voetballers, voornamelijk onder de 17 jaar. De vriendelijke jongens en coaches vormen een prettige omgeving om in te verblijven en wij zijn blij dat we de kans hebben gekregen om de bevolking hier te helpen en de Ghanese cultuur te ervaren.