De CO Foundation – Creating Opportunities is al 15 jaar actief met diverse projecten in Nigeria en Ghana. De projecten van de CO Foundation zijn gebaseerd op drie belangrijke principes, te weten het gebruik van intrinsieke sterktes van de lokale bevolking, het zorgen voor een duurzame opzet die op termijn zelfvoorzienend is en het voorkomen van overheadkosten zodat al het gedoneerde geld voor 100% beschikbaar is voor de verschillende projecten.

The English translation is done automatically by Google Translate. We apologise for possible translation errors.

De CO Foundation heeft zich middels het Youth Development project verbonden aan de lokale voetbalclub Action Boys FC in Kitase. Kitase is een dorpje met een paar duizend inwoners zo’n 40 km ten noorden van Accra in Ghana. Het project is opgezet om te proberen met ondersteuning en begeleiding de jongeren in Kitase een betere kans te geven op een menswaardig bestaan. Momenteel hebben we 5 teams met in totaal zo’n 100 voetballers in de leeftijd tussen 8 en 24 jaar. Het talent is weergaloos, de inzet enorm en de omstandigheden bedroevend. Schoenen en ballen ontbreken veelal. Een deel van de jongeren gaat niet naar school en geregeld komen jongens op de training met zichtbare ondervoedingsverschijnselen. Veel van de ouders zijn naar Accra verhuisd om werk te vinden en hebben hun kinderen achtergelaten. Voor een aantal van dit soort jongens hebben we kamers gehuurd waarin ze kunnen verblijven en elektriciteit hebben zodat ze hun huiswerk ’s avonds kunnen maken. We betalen voor hen eten, scholing en ziektekosten.

Bart van der Grinten is oprichter (in 2000) van de CO Foundation en samen met coach Amoako de grote motor achter de activiteiten bij Action Boys FC. Bart woont met zijn vrouw Emmy en hun zes kinderen op 5 minuten lopen van de club. De voetbalclub groeit enorm, dus er is hulp nodig. Daarom is de CO Foundation voor het project in Ghana op zoek naar vrijwilligers en/of stagiairs.

Een greep uit de activiteiten van de vrijwilligers:
Regelen van kamers, bedden, huisvesting, water, elektriciteit; schoolzaken regelen; andere clubs bezoeken om wedstrijden af te spreken; trainingsmaterialen aanschaffen; training voorbereiden en geven; jongens begeleiden en helpen met huiswerk; boodschappen doen en zorgen dat jongens te eten krijgen; jongens begeleiden naar het ziekenhuis; problemen tussen mensen oplossen; ideëen voor fundraising bedenken en uitvoeren; en nog veel meer……
Kortom: plannen, regelen en organiseren.

Action bus on the road 2

En er zijn nog veel meer plannen:
We zijn op dit moment bezig met het verkrijgen van fondsen om daarmee een stuk land voor de Action Boys te kunnen kopen. Op dit land gaan we voedsel verbouwen dat we zullen gebruiken om de spelers die thuis te weinig te eten krijgen, te voeden. De spelers die al van school zijn en geen baan hebben, gaan we inzetten om het voedsel daadwerkelijk te verbouwen. Ook hebben we via fundraising sinds kort een bus voor het vervoer naar wedstrijden buiten de stad. Door de bus op andere dagen te verhuren, brengt deze extra geld op dat weer besteed kan worden aan materialen, voeding, scholing, etc. Er wordt nu hard gewerkt aan fundraising voor een tweede bus.

Voor wie?
De CO Foundation biedt een unieke ervaring, middenin de Afrikaanse samenleving, een plek waar je het verschil maakt. Je werkzaamheden staan bol van de afwisseling en zijn doordrenkt van voetbal. Je bent op zoek naar een mooie uitdaging en niet bang om regelmatig tegen onverwachte situaties aan te lopen. Verder heb je de volgende persoonlijke eigenschappen: flexibel, inventief, oplossingsgericht, goed met kinderen/jongeren, makkelijke eter, verantwoordelijkheidsgevoel, respectvol, georganiseerd en je spreekt goed Engels. Je moet voor een periode van minimaal 5 maanden beschikbaar zijn. Huisvesting is basic, maar gezellig. Je leeft en eet met een deel van de voetballers samen, wat zorgt dat je echt onderdeel van de groep bent.

Lowie temidden van Action boys

Helaas zijn de lokale omstandigheden en normen dusdanig dat alleen jongens in aanmerking komen voor dit werk.

Vergoeding: Het verblijf in Ghana is op basis van kost & inwoning. Je zult ter plaatse dus niet veel onkosten hebben (behalve persoonlijke uitgaven). Gezien de opzet van de CO Foundation is de stichting niet in de gelegenheid om je van de gedoneerde gelden een vergoeding te betalen. Wat je zelf betaalt: de heen- en terugreis naar Accra, visum, verzekering en de benodigde inentingen.

Wat krijg je er voor terug?
Om te beginnen natuurlijk een waardevolle, onvergetelijke levenservaring, die ook nog eens goed staat op je CV.
En hoewel er zeker een beroep wordt gedaan op je verantwoordelijkheidsgevoel, is Bart ter plaatse voor de nodige begeleiding.

Wat leer je ervan?
Communiceren, durf hebben, plannen & organiseren, samenwerken, oplossingsgericht denken en handelen. Je leert jezelf beter kennen en zult een geweldige persoonlijke ontwikkeling doormaken in deze periode.
Ervaringen van vrijwilligers:
“Het leuke aan het project hier is dat je écht een verschil maakt. Je gaat niet helpen om een school te bouwen of iets dergelijks, je organiseert dat die school er überhaupt kómt”.
“We slapen in één huis met een aantal voetballers, wat echt ontzettend leuk is, maar wat dus ook betekent dat je een grote verantwoordelijkheid tegenover hen draagt. Als jij ‘s ochtends niet opstaat en zij daardoor te laat op school komen, krijgen ze straf”.
“Het is echt ontzettend gaaf om hier gewoon midden in het dorp te wonen, iedereen tegen te komen en overal een praatje te maken”.

Interesse? Vragen?
Stuur je vraag of je CV naar:
vrijwilligers@co-foundation.org