Agyiri – spreek uit Adzjierie – is een 15-jarige, razendsnelle voetballer die een fabuleuze techniek combineert met uitstekend spelinzicht. Helaas was Agyiri op 9-jarige leeftijd betrokken bij een ernstig ongeval met een vrachtwagen waarbij zijn vader om het leven kwam. Agyiri’s kin werd vol geraakt waardoor zijn kaakbeenderen uit de kom schoten en vast kwamen te zitten. Gebrekkige medische zorg leidde er uiteindelijk toe dat hij zijn tanden niet meer van elkaar kon krijgen. Vooral eten is sindsdien een groot probleem. Alleen door kleine hoeveelheden achterin zijn rechterwang te proppen kan hij zacht voedsel stukje bij beetje door een kleine opening tussen zijn kiezen naar binnen zuigen.

The English translation is done automatically by Google Translate. We apologise for possible translation errors.

Dit jaar werd, na uitvoerig overleg met Agyiri’s moeder, zijn ooms en de chief van het dorp, door de CO Foundation besloten om een operatie financieel te ondersteunen. Een team van topspecialisten uit het Korle Bu Academisch ziekenhuis in Accra voerde afgelopen maandag een zes uur durende succesvolle operatie uit waarbij Agyiri’s kaken werden losgemaakt.

Agyiri before the operation April 2016

Agyiri – vlak voor de operatie – met zijn tanden nog stijf op elkaar.

Gisteren mocht Agyiri terug naar de afdeling waar zijn moeder, coach Amoako en teamgenoten Bart, Robert en Christopher al op hem stonden te wachten. ‘They did great’ mompelde de coach met tranen in zijn ogen. En inderdaad, Agyiri zal binnenkort weer gewoon kunnen eten. En hoewel praten nog wat moeizaam gaat, kan hij nu al wel voorzichting zijn mond open maken. De grootste lol beleeft Agyiri echter aan iets wat tot nu toe niet mogelijk was, namelijk het uitsteken van zijn tong.